Για πρώτη φορά στην Ιστορία, διεθνής ομάδα 60 αστρονόμων επιβεβαίωσε ότι ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη, που, αν και απέχει 1.500 έτη φωτός από τη Γη, έχει σχετικά φυσιολογική θερμοκρασία και γενικότερα μοιάζει με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Σύμφωνα με τους... αστρονόμους (κυρίως Ευρωπαίους), αυτός ο... νέος κόσμος ονόματι Corot-9b, «μπορεί να γίνει η “στήλη της Ροζέτας” για την αναζήτηση άλλων εξωπλανητών», καθώς είναι δυνατό να μελετηθεί εξονυχιστικά.
Η ανακάλυψη του πλανήτη Corot-9b, που πήρε το όνομά του από το γαλλικό δορυφορικό τηλεσκόπιο CoRoT που τον εντόπισε, αναφέρθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2008. Από τότε έγιναν εκτενείς επίγειες παρατηρήσεις από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) στην Χιλή, το τηλεσκόπιο του οποίου επέτρεψε στους αστρονόμους να μετρήσουν την μάζα του, που είναι περίπου το 80% του Δία, και να επιβεβαιώσουν ότι είναι όντως ένας «φυσιολογικός» εξωπλανήτης.
Τα νέα στοιχεία, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nature», δείχνουν ότι ο Corot-9b έχει τροχιά παρόμοια με αυτή του Ερμή και, όπως ο Δίας και ο Κρόνος, αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ είναι πιθανό ότι περιέχει νερό και βράχια.
Ο εξωπλανήτης διέρχεται μπροστά από το μητρικό άστρο του κάθε 95 γήινες μέρες. Αυτή η διέλευση κρατά οκτώ ώρες και επιτρέπει στους αστρονόμους να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην κατανόηση της ατμόσφαιράς του. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Corot-9b, αντίθετα με τους άλλους εξωπλανήτες, διαθέτει σχετικά ήπιο κλίμα, με θερμοκρασία στην επιφάνειά του που κυμαίνεται από 160 βαθμούς μέχρι μείον 20 βαθμούς Κελσίου.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περισσότεροι από 400 εξωπλανήτες.