Φρίκη: Στη δημοσιότητα φωτογραφίες με Αμερικανούς πεζοναύτες να πυρπολούν νεκρούς

Προσοχή σκληρές εικόνες - Διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό των πεζοναυτών
Φρικιαστικές εικόνες με Αμερικανούς πεζοναύτες να πυρπολούν νεκρούς στην Φαλούτζα του Ιράκ το 2004, έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ιστοσελίδα TMZ, προκαλώντας οργή και… στρατιωτική έρευνα.



Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, οι λήψεις τραβήχτηκαν στην Φαλούτζα το 2004, ενώ στο σύνολό τους οι φωτογραφίες είναι 41, ωστόσο, δημοσιεύθηκαν μόνο οι οκτώ. Λέγεται, δε, πως οι λήψεις που επιλέχθηκαν να μη δοθούν στη δημοσιότητα, είναι εξαιρετικά σκληρές, με δεκάδες νεκρούς να απεικονίζονται, ενώ ακόμα και σε μία να φαίνεται ένας σκύλος να τρώει μία από τις σορούς.


Σε κάποιες από αυτές οι πεζοναύτες περιχύνουν με εύφλεκτο υλικό τις σορούς ανδρών, σε μία άλλη ένας Αμερικανός ποζάρει δίπλα σε ένα κρανίο, σε μία τρίτη ένας πεζοναύτης ελέγχει τις τσέπες του ρούχου ενός νεκρού.
Όπως ανέφερε ο συνταγματάρχης Στίβ Γουόρεν, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι παραβιάζεται ο στρατιωτικός κώδικας σύμφωνα με τον οποίο οι στρατιώτες πρέπει να χειρίζονται τις σορούς σύμφωνα με τα ισλαμική ήθη και ότι τα στρατεύματα δεν πρέπει να ποζάρουν δίπλα σε νεκρούς. 


Βέβαια, επισήμανε ο Γουόρεν πως η έρευνα δε θα είναι εύκολη, καθώς τα πρόσωπα των πεζοναυτών δεν φαίνονται καθαρά στις φωτογραφίες, ενώ δεν είναι γνωστό αν την επεξεργασία των εικόνων πραγματοποίησε το TMZ ή ο αποστολέας των φωτογραφιών.


Τόνισε, δε, πως ο στρατός πρέπει να εξακριβώσει κατά πόσο οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές και αν ελήφθησαν στην Φαλούτζα.
Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί πεζοναύτες πρόκειται να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές, ανεξάρτητα αν έχουν απαλλαγεί από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.


Εκπρόσωπος των πεζοναυτών δήλωσε πως ερευνάται η υπόθεση καθώς και η ταυτότητα των μελών της αποστολής, επισημαίνοντας πως το περιστατικό είναι μεμονωμένο.

 



protothema.gr

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑ

Χαρτής Λευκάδας - Lefkada Map