Σώθηκαν στην Κεφαλονιά, πνίγηκαν ανοιχτά της Λευκάδας μια εβδομάδα μετά.

Συγκλονίζει το τραγικό παιχνίδι της μοίρας για την οικογένεια των Σύρων προσφύγων που ξεκληρίστηκε στην Πάλαιρο της Αιτωλοακαρνανίας.

Της Δώρας Βογιατζάκη

Τα τέσσερα παιδάκια, o  Μοχάμεντ 3,5 ετών, η Σαντ 5,5 ετών, η  Γουάντ 8 ετών και η  Σερχάντ 9 ετών και ο 36χρονος πατέρας τους πνίγηκαν, όπως και άλλοι 7 Σύροι, όταν ανατράπηκε η πλαστική βάρκα με την οποία κύκλωμα δουλεμπόρων, στο οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον 4 Έλληνες, είχε υποσχεθεί ότι θα τους μετέφερε στην Ιταλία.




Η μοίρα τους δεν ήταν να φθάσουν στη Δανία, όπου ο 36χρονος Ζαχαρίας ήθελε να μεταφέρει τα ορφανά, από μητέρα, παιδιά του για να ζήσουν μακριά από τις εχθροπραξίες του εμφυλίου της πατρίδας τους.




Μόλις μία εβδομάδα πριν οι ελληνικές αρχές τους είχαν εντοπίσει ανοιχτά της Κεφαλονιάς σε άλλο δουλεμπορικό σκάφος, μαζί με 26 ακόμα Σύρους. Το πλήρωμα ενός ελικόπτερου της πολεμικής αεροπορίας είδε πρώτο το σκάφος και στη συνέχεια το λιμενικό τους μετέφερε στην Κεφαλονιά. 

Τότε τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Αργοστολίου, όπου δέχθηκαν τη φροντίδα των γιατρών και των τοπικών αρχών.

Ο 36χρονος πατέρας είχε 20 ημέρες περιθώριο να εγκαταλείψει την Ελλάδα μαζί και τα χρήματα για τα εισιτήρια. Δεν ήθελε να επιστρέψει επ’ ουδενί στη Συρία και με τα χρήματα αυτά αγόρασε από το κύκλωμα των δουλεμπόρων τα «εισιτήρια του θανάτου» για την Ιταλία, πιστεύοντας ότι θα καταφέρει να φθάσει στη Δανία.

Το ταξίδι δεν ξεκίνησε ποτέ όμως… η πλαστική βάρκα που τα παιδιά και ο 36χρονος είχαν στοιβαχτεί ανατράπηκε μια ανάσα από τη στεριά.





το βανάκι μεταφοράς των μεταναστών στο σημείο της τραγωδίας, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί πινακίδες κλεμμένες Μεταφέρθηκε στη Λιμενική Διεύθυνση Λευκάδας.


ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑ

Χαρτής Λευκάδας - Lefkada Map